چهارشنبه, 30 آبان 1397
 ۱۳۹۷/۰۸/۱۳
منبع خبر : روابط عمومي موسسه تحقيقات آب

نشست تخصصي آمايش آب محور

نشست تخصصي با موضوع آمايش آب در موسسه تحقيقات آب برگزار شد.
به گزارش روابط عمومي موسسه تحقيقات آب، اولين نشست از سلسله نشست‌هاي تخصصي موسسه تحقيقات آب با عنوان "آمايش آب محور" در روز يکشنبه مورخ 29 مهرماه 1397 در محل سالن اجتماعات اين موسسه برگزار شد.
در اين نشست؛ آمايش سرزمين با محوريت موضوع "آب" که در حال حاضر یکی از ضروری‌ترین نیازهای کشور در مدیریت منابع آب است با هدف ارتقاء دانش مدیران و متخصصان بخش آب کشور و بررسی و تبادل‌نظر پيرامون چالش‌های مهم و پيش رو در این حوزه برگزار شد و  نمایندگانی از وزارت نیرو، وزارت جهاد کشاورزی، وزارت صنعت معدن و تجارت، سازمان حفاظت محیط‌زیست، سازمان برنامه و بودجه و جامعه دانشگاهی کشورحضور داشتند.
خلاصه گزارش اين نشست به شرح زير به اطلاع مي‌رسد.
اولین جلسه از سلسله نشست‌های تخصصی موسسه تحقیقات آب وزارت نیرو، که به موضوع "آمایش آب محور" اختصاص یافت، روز یکشنبه 29 مهرماه 1397 با حضور تعداد زیادی از مسئولان، متخصصان، اساتید دانشگاه‌ها، دانشجویان و علاقه‌مندان به این حوزه در محل سالن اجتماعات موسسه و در دو بخش سخنرانی و پنل تخصصی برگزار گردید.
در آغاز جلسه، دکتر مرتضی افتخاری ریيس موسسه تحقيقات آب، ضمن خوش‌آمد گویی به حاضران، به معرفی موسسه تحقیقات آب پرداخت و ایجاد گفتمان در خصوص مباحث جدید در بخش آب را از اهداف این موسسه دانست. به گفته وي "آمایش آب محور" یکی از مهم‌ترین این مباحث است که به عنوان موضوع اولین جلسه از سلسله نشست‌های یادشده، انتخاب شده است.
در ادامه، دکتر صدیقه ترابی مدیرکل دفتر برنامه‌ریزی کلان آب و آبفا وزارت نیرو به عنوان سخنران، موضوعاتي را پيرامون "آمایش آب محور" ارائه داد. وي به طرح مطالعات انتقال آب از خلیج‌فارس و دریای عمان به فلات مرکزی ایران به عنوان مثالی در این زمینه اشاره داشت و گفت: به منظور پاسخ به سوالات مطروحه و انجام برنامه‌ریزی‌های کلان در حوزه آب شرب و صنعت، نگاه آمایشی، جزو موارد کلیدی و مورد توجه در این طرح محسوب میشود. وي همچنین تعریف مفهوم "آب قابل برنامه‌ریزی" را گام مهمی در راستای شکل‌گیری و تحقق "آمایش آب محور" دانست.
در ادامه، دکتر تمیزی متخصص برنامه‌ریزی در حوزه آب و دکتر پورابراهیم استاد دانشگاه، در تکمیل سخنان دکتر ترابی به ارائه تجربیات خود در حوزه آمایش آب محور پرداختند. مباحث کلیدی در خصوص توسعه پایدار، محیط‌زیست و توان اکولوژیکی سرزمین و مفاهیم آمایش جزو موارد اشاره‌شده توسط آنان بود.
بخش دوم جلسه، به پنل تخصصی اختصاص یافت که اعضای حاضر در پنل ضمن ارائه نظرات و دانسته‌های خود در زمینه "آمایش آب محور" به سوالات طرح‌شده توسط شرکت‌کنندگان در جلسه پاسخ دادند. در این بخش نیز دکتر ترابی ضمن پاسخ به برخی پرسشها و ابهامات در خصوص ملاحظات محیط‌زیستی و آمایشی در طرح‌های وزارت نیرو، خواستار ایفای نقش تمامي دستگاه‌هاي ذيربط و همچنين تک‌تک اعضای جامعه در راستای حفظ و پایداری سرزمین شد.
در این جلسه دکتر هومن لیاقتی، عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی ضمن انتقاد از عدم توجه به توان اکولوژیکی کشور در برنامه‌ریزی‌ها، اقدام موسسه تحقیقات آب را در برگزاری این نشست قابل تحسین دانست. وي تشکیل بازار آب و برقراری نظام ارزش‌گذاری برای این ماده حیات‌بخش را جزو ضروریات کشور ارزیابی نمود.
در ادامه، دکتر مجيد مخدوم، عضو هیئت علمی دانشگاه تهران و رئیس هیئت‌مدیره انجمن ارزیابی محیط‌زیست ایران، ضمن تعریف و بیان مولفه‌های توسعه پایدار و آمایش سرزمین، مفهوم "آمایش آب محور" را در ارتباط تنگاتنگ با شش پارامتر اقلیم، رستنی، جانور، پستی و بلندی، سنگ و خاک برشمرد. به گفته وي، در ایران آمایش سرزمین فقط بر اساس "تقاضا" بوده است در حالیکه اصل آمایش بر "عرضه و تقاضا" است. وي همچنین توجه به توان زیستی، نیروی انسانی، منابع مالی و ساختار زیربنایی و فناوری را به‌عنوان چهار مولفه اصلی در دستیابی به توسعه پایدار در کشور ضروری ارزیابی کرد.
دکتر حمیدرضا جانباز مشاور معاون وزیر در امور آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی عضو دیگر حاضر در پنل تخصصی این نشست بود که ضمن ارائه تعاریف مختلف آمایش سرزمین به پیشینه تاریخی این موضوع اشاره و با بیان معضلات و مشکلات مبحث آمایش مرتبط با وزارت جهاد کشاورزی، لزوم کاهش تصدی دولت در بخش آب و افزایش نقش مردم در تصمیم‌گیری در این حوزه را ضروری دانست.
دکتر فرزام پوراصغر، رییس گروه محیط‌زیست سازمان برنامه و بودجه کشور نیز در این جلسه، ضمن ارائه اقدامات انجام‌شده در حوزه برنامه‌ریزی در زمینه آمایش، وجود تعارضات مختلف در بخش‌های سیاست‌گذاری و نظارتی نظام برنامه‌ریزی کشور را یکی از معضلات بزرگ دانست. وی همچنین از عدم وجود درک مشترک در مباحث مربوط به آمایش سرزمین و توسعه پایدار انتقاد کرد و برگزاری چنین نشست‌هایی را در راه رسیدن به این نقطه اشتراک، مفید و ضروری ارزیابی نمود. دکتر پوراصغر با بیان این نکته که بر اساس ماده 26 قانون، دولت مکلف است با همکاری کلیه دستگاه‌های زیرمجموعه، آمایش ملی و استانی را نهایی نماید، اعتقاد داشت "آمایش آب محور" باید در تعامل با "آمایش ملی" باشد.
در پايان، از سوی شرکت‌کنندگان در جلسه پرسش‌هایی با موضوعات مرتبط با نشست مطرح گردید که هر کدام از اعضای پنل در طی جلسه به این سوالات پاسخ دادند و پس از جمع‌بندی مطالب مطرح شده، با حضور دکتر رضا روزبهانی، دکتر سعید مرید و دکتر محمدرضا شهبازبگیان از حضور اعضای پنل تخصصی، تقدیر و لوح سپاس و تندیس یادبود اهدا گردید.